Icer bubble bag separační pytle

06.12.2023 22:21

Jak si vyrobit rostlinný extrakt z ledu a vody


Rostlinný extrakt z ledu a vody je produkt, který se získává z rostlinných materiálů, jako jsou bylinky, květiny nebo jiné rostliny, pomocí separačních pytlů s různou velikostí otvorů na dně. Tyto pytle se používají k oddělení pryskyřice, která se nachází na povrchu rostlin v podobě drobných žlázek, tzv. trichomů. Tyto trichomy obsahují různé látky, jako jsou terpeny, flavonoidy, kanabinoidy nebo alkaloidy, které mají různé účinky na lidský organismus. Rostlinný extrakt z ledu a vody se také nazývá ledový pyl, bublinkový pyl nebo ice hash.


Princip této metody spočívá v tom, že trichomy se při nízkých teplotách stávají křehčími a snadněji se oddělují od rostlinné hmoty. Led a voda pak slouží k tomu, aby se trichomy uvolnily a rozptýlily ve vodě. Separátní pytle pak slouží k tomu, aby se trichomy zachytily na dně pytlů podle jejich velikosti a kvality. Čím menší jsou otvory na dně pytlů, tím jemnější a kvalitnější je rostlinný extrakt, který se získává.


Co budete potřebovat:

- Separáční pytle, např. Secret-icer, Hushbags nebo jiné . Tyto pytle jsou obvykle označené barvami nebo čísly podle velikosti otvorů na dně, které se udávají v mikronech (µm). Například pytel s otvory o velikosti 25 µm je nejjemnější a pytel s otvory o velikosti 220 µm je nejhrubší. Obvykle se používá sada 5 nebo 8 pytlů s různou velikostí otvorů.

- Rostlinný materiál, který chcete zpracovat. Může to být celá rostlina nebo jen její části, jako jsou květy, listy nebo stonky. Čím kvalitnější a sušší je rostlinný materiál, tím lepší bude výsledek. Můžete použít i zbytky z jiných zpracování, jako jsou trimy nebo shake.

- Led a studená voda. Budete potřebovat dostatek ledu a vody, aby byla voda v kbelíku velmi chladná. Můžete použít i tříštěný led nebo zmrazenou vodu z mrazáku. Čím chladnější je voda, tím lépe se uvolní trichomy z rostliny.

- Velký kbelík nebo nádobu, do které se vejdou separáční pytle a rostlinný materiál. Kbelík by měl být dostatečně velký, aby se vešla voda, led a rostlina a zároveň byl ještě nějaký prostor na míchání. Kbelík by měl být také dostatečně stabilní, aby se nepřevrátil nebo neprotekl.

- Vařečku na míchání nebo tyčku, kterou budete míchat rostlinný materiál s ledovou vodou. Mícháním se uvolní trichomy z rostliny a budou plavat ve vodě. Míchání by mělo být opatrné a ne příliš intenzivní, aby se nepoškodily trichomy nebo rostlina.

- Filtrační papír nebo plátýnko, které je součástí každé sady separáčních pytlů (25 µm). Tento papír nebo plátýnko slouží k tomu, aby se na něm zachytil rostlinný extrakt z nejjemnějšího pytle. Můžete použít i jiný filtrační materiál, jako je například kávový filtr nebo gáza.

- Papírové ubrousky nebo noviny, které slouží k tomu, aby se vsákla voda z pytlů a z rostlinného extraktu. Můžete použít i jiný savý materiál, jako je například bavlna nebo ručník.

- Kartonovou krabici nebo jinou plochu, na které budete sušit rostlinný extrakt. Tato plocha by měla být suchá, čistá a umožňovat proudění vzduchu. Můžete použít i jiný materiál, jako je například dřevěná deska nebo plech.

- Lžíci nebo vařečku, kterou budete sbírat rostlinný extrakt z pytlů a přenášet ho na filtrační papír nebo plátýnko. Můžete použít i jiný nástroj, jako je například špachtle nebo nožík.

- Mlýnek na prášek nebo drtičku, kterou budete drtit rostlinný extrakt na jemný prach. Můžete použít i jiný nástroj, jako je například hmoždíř nebo lžička.

- Malé nádobky nebo sáčky, do kterých budete ukládat rostlinný extrakt. Tyto nádobky nebo sáčky by měly být uzavíratelné, suché a tmavé. Můžete použít i jiný obal, jako je například papír nebo fólie.


Jak na to:

- Připravte si všechny potřebné věci. Umyjte a osušte separáční pytle a kbelík. Naplňte kbelík zhruba do poloviny studenou vodou a přidejte led tak, aby byla voda velmi chladná. Rozdělte rostlinný materiál na menší kusy a dejte ho do kbelíku s ledovou vodou. Můžete použít i celé rostliny nebo jen jejich části, jako jsou květy, listy nebo stonky. Čím více rostlinného materiálu použijete, tím více rostlinného extraktu získáte, ale také tím více bude znečištěný jinými látkami.

- Míchejte rostlinný materiál s ledovou vodou vařečkou nebo tyčkou po dobu asi 15 minut. Tím se uvolní trichomy z rostliny a budou plavat ve vodě. Snažte se být opatrní a nerozdrobit rostlinu příliš moc, aby nedošlo k poškození trichomů. Můžete také nechat rostlinný materiál namočený v ledové


fr


Co to jsou trichomy a k čemu slouží?


Trichomy jsou speciální útvary na povrchu rostlin, které vypadají jako chloupky, štětiny, šupiny nebo ostny. Trichomy se tvoří z buněk pokožky rostliny a mohou mít různý tvar, velikost, barvu a funkci. Trichomy se nacházejí na různých částech rostliny, jako jsou listy, stonky, květy, plody nebo semena.


Trichomy mají různé úlohy v životě rostlin. Některé z nich jsou:


- ochrana před ztrátou vody - trichomy snižují odparování vody z povrchu rostliny tím, že vytvářejí vrstvu vzduchu, která izoluje rostlinu od okolního prostředí. Například rostliny, které žijí v suchých nebo horkých podmínkách, mají často husté a bílé trichomy, které odrážejí sluneční záření a snižují teplotu rostliny.

- ochrana před škůdci a chorobami - trichomy mohou sloužit jako mechanická překážka, která brání vniknutí nebo usazení škůdců nebo patogenů na rostlinu. Například rostliny, které jsou napadány hmyzem, mají často ostré nebo lepkavé trichomy, které zraňují nebo zachycují hmyz. Trichomy také mohou vylučovat různé látky, které mají odpuzující, toxické nebo léčivé účinky na škůdce nebo choroby.

- opylování a šíření semen - trichomy mohou pomáhat při opylování nebo šíření semen rostlin. Například rostliny, které jsou opylovány větrem, mají často dlouhé a vláknité trichomy, které zvyšují povrch květu a zachycují pyl. Rostliny, které šíří semena pomocí zvířat, mají často háčkovité nebo lepkavé trichomy, které přichytí semena na srst nebo peří zvířat.


Trichomy se dělí podle toho, jak vznikají a jak vypadají, na několik typů:


- papily - jsou to malé výstupky na povrchu rostliny, které se tvoří z vnějších stěn buněk pokožky. Papily mohou mít různé barvy a tvary a slouží k ozdobě nebo ochraně rostliny. Například papily na korunních plátcích macešky zvyšují jejich atraktivitu pro opylovače nebo papily na blizně prvosenky jarní zabraňují samosprašnosti rostliny.

- jednobuněčné trichomy - jsou to trichomy, které se skládají z jedné buňky, která je prodloužená nebo rozvětvená. Jednobuněčné trichomy mohou být krátké, špičaté až hákovité nebo dlouhé, vláknité nebo chomáčovité. Jednobuněčné trichomy slouží k ochraně nebo opylování rostliny. Například jednobuněčné trichomy na listech bavlníku zvyšují jejich povrch a zachycují vlhkost nebo jednobuněčné trichomy na květech kopretiny zvyšují jejich atraktivitu pro opylovače.

- vícebuněčné trichomy - jsou to trichomy, které se skládají z více buněk, které jsou uspořádané v řadě, rozvětvené nebo svazčité. Vícebuněčné trichomy mohou být jednoduché, složené nebo šupinkovité. Vícebuněčné trichomy slouží k ochraně, opylování nebo šíření semen rostliny. Například vícebuněčné trichomy na listech divizny zabraňují ztrátě vody nebo vícebuněčné trichomy na plodech lípy pomáhají při šíření semen větrem.

c

Zpět